Projektimme decossi

26.08.2021
Hampaanpoisto-instrumentteja, lähde: https://en.webdento.com/wisdom-teeth-removal-extraction/_dsc0672-edit/

Projektimme aiheena oli “decossi”, joka tulee sanoista Detection of corrosion from stainless steel instruments. Tarkoituksenamme oli etsiä tietoja aiheeseen liittyen, tehdä esittelyvideo ja raportoida sekä koululle että toimeksiantajalle, miten ruostetta voidaan havaita ja puhdistaa ruostumattoman teräksen pinnalta, millä tavoin ruostumatonta terästä voidaan passivoida tai uudelleen passivoida sekä miten ruostunut instrumentti saadaan uudelleen käyttökelpoiseksi. Tutkimuksessa keskityttiin erityisesti sairaalainstrumentteihin.

Hampaanpoisto-instrumentteja, lähde: https://en.webdento.com/wisdom-teeth-removal-extraction/_dsc0672-edit/

Haluamme kertoa oman kokemuksemme siitä, millaista oli tehdä näin laajaa projektia näinkin haastavasta aiheesta, samalla kun projektiryhmän jäsenet kävivät koulussa ja töissä projektin ohessa. Lisäksi välimatkojen ja koronapandemian takia projektipalaverit olivat pidettävä etänä, eikä kenelläkään ryhmän jäsenistä, peruskoulun tai lukion ryhmätöiden lisäksi, ollut kokemusta projektien tekemisestä.

Haasteet

Ensimmäinen haaste ryhmällemme oli tiedonhaku. Tarvitsemamme materiaali oli pääsääntöisesti englanniksi ja oikeiden hakusanojen löytäminen osoittautui ajoittain erittäin vaikeaksi. Sen lisäksi lähdetekstien kääntämiseen kului odotettua enemmän aikaa, sillä lähteemme sisälsivät paljon vieraita sanoja sekä termejä, jotka eivät olleet tuttuja edes suomeksi.

Meillä oli reilu kaksi kuukautta aikaa projektimme tekemiseen, mutta koska myös muista kursseista saatiin joka viikolle tehtäviä ja töissäkin piti käydä, ei aikaa projektille aina ollut. Projektin tekoa tulikin ajoittain lykättyä, sillä projektin palautuspäivä vaikutti olevan kaukana.Tämä ei kuitenkaan todellisuudessa pitänyt paikkaansa, mikä loi hieman kiirettä projektimme viimeisille viikoille.

Kokemattomuutemme johti myös pieniin haasteisiin, jotka johtuivat meille vieraiden sovellusten käytöstä. Esimerkiksi projektin esittelyvideon teimme tallennustyökalulla, joka ei tallentanut ääntä, mikä johti ylimääräiseen työhön. Lisäksi projektipalaveriemme pöytäkirjat sekä muu materiaalijako ja -arkistointi tuottivat haasteita, sillä OneNote ja Teams eivät olleet meille tuttuja työkaluja. Tästä johtuen kansiojärjestys oli sekava sekä OneNote-tiedostoja oli useita, mikä hankaloitti jaetun materiaalin löytymistä sekä pöytäkirjojen myöhempää tarkastelua.

Onnistuimme ratkaisemaan haasteemme välillä nopeasti ja välillä niiden kanssa taisteltiin hieman pidempään, mutta nyt kun haasteista on selvitty ja tekemämme virheet korjattu, olemme niistä paljon myös oppineet.

Miten onnistuimme projektissamme

Ensimmäiseksi projektiksemme onnistuimme lähtökohtiin nähden hyvin. Parannettavaa on varmasti projektin joka osa-alueella – Se, kuinka paljon, selviää, kun saadaan arvosanat. Vaikka olemmekin tyytyväisiä lopputuloksen, olisimme voineet panostaa enemmän tiedonhakuun ja projektin lopetustöihin. Jos projektin lopetustyöt olisi aloitettu aiemmin, niihin olisi ollut enemmän aikaa käytettävissä, mikä olisi saattanut johtaa laadukkaampaan lopputulokseen. Toisaalta osaamisemme tällaisen projektin toteutukseen on joka tapauksessa vielä hieman vajavaista. Jos nyt saisimme uuden projektin työstettäväksi, tekisimme perusteellisemman teoriaselvityksen ajoissa, jolloin pääsisimme aloittamaan esittelyn teon aikaisemmin ja saisimme siitä laajemman ja mahdollisesti laadukkaamman. Tällöin myös muut projektin lopetukseen liittyvät työt päästäisiin aloittamaan aikaisemmin, mikä mahdollistaisi laajemman ja viimeistellymmän lopputuloksen.

Mitä opimme

Mitä siis konkreettisesti olemme oppineet? Olemme päässeet projektin yhteydessä harjoittelemaan entuudestaan vieraiden ohjelmien tai sovellusten käyttöä, kuten Teams, OneNote ja PowerPoint. Ryhmätyöskentelystä ollaan opittu, miten se eroaa yksilönä työskentelystä, kuinka paljon mahdollisuuksia ryhmätyö tuo mukanaan ja kuinka paljon se tuo tukea omaan kiireeseen tai epävarmuuteen. Olemme oppineet myös palaverien pitämisestä, suunnittelusta ja läpiviennistä sekä tiedonhakua.

Meidän ryhmämme

Vaikeahkoa projektia helpotti ryhmämme. Erilaisista aikatauluistamme huolimatta onnistuimme lähes poikkeuksetta joka viikko tapaamaan Teamsin välityksellä koko porukalla. Ryhmässämme vallitsi koko projektin ajan hyvä henki ja toisia autettiin aina tarvittaessa. Myös töiden jako onnistui vaivattomasti yhteisymmärryksessä. Ryhmän jokainen jäsen oli aktiivinen ja teki aina ajallaan sovitut työt. Ryhmässämme oli helppo työskennellä ja vaikeuksista huolimatta meillä oli kivaa. Vaikka ryhmämme kokemattomuus loi erilaisia haasteita, niin kaikki ne onnistuttiin voittamaan ja niistä oppimaan. Tämä projekti on varmasti tehnyt jokaisesta ryhmämme jäsenestä paremman ryhmätyöntekijän, sekä opettanut jokaiselle paljon uutta mm. projektityöstä, tiedonhausta ja erilaisilla alustoilla työskentelystä.