Elintarviketekniikka ja tutkimuspanimo

Elintarviketekniikalla on käytettävissään laaja laitekanta. Laitteillamme pystytään testaamaan, koeajamaan ja kehittämään tuotantoprosesseja. Lämpötilaohjattuihin prosesseihin on käytettävissä mm. UHT-laitteisto, pintakaavinta, sterilointi, autoklavointi, kylmäkuivuri sekä lyofilisaattori. Lisäksi laboratoriosta löytyy välineitä mekaaniseen separointiin, spraykuivain ja virtaussytometri, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi oluen hiivojen määritykseen. Uusimpana lisänä laboratorioon on tulossa 3D-tulostus, jolla saadaan tulostettua esimerkiksi marmeladia. Toimintaa tukee kemian laboratorion laitteet, joilla voidaan analysoida prosessin laatua. Tuotteista saadaan sekä ajon aikana että päätyttyä tehtyä mm. pH- ja spektrofotometrisia mittauksia. Elintarviketurvallisuutta on tukemassa mikrobiologian laboratorio, jolloin saadaan määritettyä raaka-aineiden mikrobiologista puhtautta, laitteiden pintahygieniaa että varmistettua valmiin tuotteen mikrobiologinen puhtaus.

 

Tiloista löytyy alun perin restonomikoulutusta varten rakennettu suurtalouskeittiö, jossa voidaan suorittaa tuotekehitystä. Tilassa toimintaan elintarviketilan kriteereitä noudattaen eli tarvittavia suojavälineitä käyttäen sekä hygieniasta huolehtien. Tuotekehityskeittiöön kuuluu olennaisena panimo, jolle ollaan saamassa myöskin viranomaisen myöntämä alkoholin vähittäismyyntilupa. Yhtenä osana on aistinvaraiset tilat, joissa kehitettyjä tuotteita voidaan arvioida asianmukaisesti.

Aiempia toimeksiantoja elintarvikepuolella ovat olleen muun muassa luonnon yrttien kuivausprosessin optimointi, lemmikkiruokien tuotekehittelyä, hampunsiementen tuotekehittelyä elintarvikekäyttöön sekä elintarvikehampun tuotantoprosessin optimointi. Laboratoriosta on myös vuokrattu yksittäisiä laitteita yritysten käyttöön. Tulevaisuuden projekteissa korostuu kiertotalous elintarviketekniikankin puolella, esimerkiksi sivuvirtojen hyödyntämistä tutkimalla.