🪄Taianomaista kemiaa 🧪

15.02.2024

Keitä olemme?

Olemme kolmen tekijän porukka; Emilia, Emma ja Victoria, opiskelemme toista vuotta bio- ja kemiantekniikan opiskelijoina. Toimimme tämän vuoden Taianomaista kemiaa –projektipajan toimeksiantajina.

Labriikin toimesta saimme mahdollisuuden hakea opiskelijatoimeksiantajiksi tähän projektiin. Päätimme tarttua tilaisuuteen ja pääsimme osaksi labriikin toimintaa. Ajatus toimeksiantajina toimimisesta omalla alalla kiehtoi meitä jokaista. Myös aikaisempi kokemus projektipajassa työskentelystä oli ollut positiivinen kokemus, joten halusimme päästä kokemaan projektin toimintaa myös ulkopuolelta katsottuna toimeksiantajan silmin. Hyvän kokemuksen lisäksi kerrytimme kaksi opintopistettä! 😊

 

 

Toimeksianto

STEAM Turku ja Turun AMK järjestivät yhteistyössä ohjatun toiminnallisen tapahtuman

5.-luokkalaisille. Tapahtuman tarkoituksen oli tutustuttaa viides luokkalaiset kemiantekniikan alaan ja lisätä AMK:n tunnettavuutta opiskelupaikkana. Tapahtumassa lapset pääsivät erilaisten kemia-aiheisten rastien avulla perehtymään kemian maailmaan.

Tapahtuma toteutettiin yhden projektipajan toimesta. Tarkoituksena oli järjestää tapahtuma kahdelle eri luokalle erillisinä päivinä. Päävastuu suunnittelusta ja järjestelyistä kuului projektipajalaisille. Projektipajalaisten vastuulla oli tapahtuman lisäksi budjetointi sekä varsinaiseen aiheeseen perehtyminen.

Tehtävämme

Tehtävänämme oli esitellä toimeksianto sekä auttaa projektin käynnistäminen. Varsinainen projektin ideointivastuu oli projektipajalaisilla, mutta tarpeen mukaan toimimme neuvonantajina. Keskeisimpiä tehtäviämme oli laboratorioon tutustuttaminen sekä perehdyttäminen laboratorion käytäntöihin ja turvallisuuteen. Hyväksyimme projektipajalaisten rasti-ideat ja valvoimme niiden toteutumisen. Itse tapahtumapäivinä olimme paikalla valvomassa tapahtuman kulkua. Projektipajalaiset suunnittelivat 3D tulostettuja avaimenperiä, jotka tapahtuman päätteeksi jaettiin lapsille kotiin vietäväksi. Olimme mukana 3D tulostuksessa, sillä tämä tapahtui laboratorion tiloissa.

 

Mitä opimme?

Opimme paljon lisää projektityöskentelystä ja myös sen tuomista haasteista.

Toimiessamme toimeksiantajina pääsimme ohjaamaan isompaa kokonaisuutta ja joustamaan muuttuvien tekijöiden mukana. Tehtävässämme korostui aikataulutus ja uusien ihmisten edessä esiintyminen. Aikatalutus oli ajoittain hankalaa opintojen ohella, mutta yhteisymmärrykseen päästiin ja jokainen jousti tasapuolisesti. Roolin ottaminen toimeksiantajana oli haastavaa varsinkin alussa, koska olemme myös opiskelijoita. Pääsimme myös kokeilemaan uusia asioita esimerkiksi 3D tulostamista.